FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie
Jack S.:
Ale nie mam tego zdjęcia nie z uwagi na sprzęt, a z uwagi, że po prostu nie zdążyłem złapać ognia w dupie Viggena/odleciał za daleko. Wina tylko i wyłącznie mojego braku refleksu/miejsca w którym stałem, nie sprzętu.
marsjanin:
--- Cytat: Jack S. w Wrzesień 29, 2016, 08:42:11 am ---Czyli mamy zwykłe zaburzenie pojęciowe. Rozumiem, że dla Ciebie mocna obróbka to np. odszumienie dfine2 i wyostrzenie RAW Sharpenerem z NIKa?
--- Koniec cytatu ---
Odszumienie, wyostrzenie, rozjaśnienie, wyciągnięcie cieni, wyciągnięcie świateł zblansowanie tonów/kolorów usunięcie syfów i niepotrzebnych elementów, kadrowanie, jaskrawość, kontrast, praca czasem na pojedynczych kanałach .... ..... .... .... .... .... ..... używaniu wielu narzędzi by zrobić zdjęcie na cacy.
Im więcej narzędzi znasz i potrafisz je wykorzystać tym Twoje zdjęcie wygląda lepiej.
marsjanin:
--- Cytat: Jack S. w Wrzesień 29, 2016, 08:46:53 am ---Ale nie mam tego zdjęcia nie z uwagi na sprzęt, a z uwagi, że po prostu nie zdążyłem złapać ognia w dupie Viggena/odleciał za daleko. Wina tylko i wyłącznie mojego braku refleksu/miejsca w którym stałem, nie sprzętu.
--- Koniec cytatu ---
A na to już nic nie poradzisz na taką sytuację. Jednak zapewne masz wiele takich strzałów z pokazów gdzie wiesz że miałbyś piękne zdjęcie ale sprzęt nie dał rady.
bronek:
Mam wrażenie że wszyscy piszą o tym samym tylko widzą inną hierarchię elementów potrzebnych by wykonać super zdjęcie.
Tu raczej nigdy się nie zgodzimy, bo każdy ma inne ograniczenia.
Ktoś kto ma trzęsące ręce nie utrzyma panningu na 1/15.
Ktoś kto nie ma kasy nie kupi fajnych obiektywów czy body.
Ktoś kto nie ma kasy nie pojedzie na a2a za granicę. Choć można kombinować całkiem skutecznie ograniczyć wydatki.
Ktoś kto nie ma dostępu do baz - nie zrobi fajnych zdjęć przy pasie, i wielu innych fantastycznych ujęć.
Można długo ciągnąć temat. Zawsze będzie coś czego nie mamy czego nam brakuje. Coś co nas ogranicza w danym momencie.
Zycie polega na tym by pokonywać przeszkody w drodze do celu.
moja hierarchia jest następująca:
1. Pomysły na zdjęcia - nie ma pomysłu na kadr, raczej będzie lipa.
2. Możliwość dotarcia tam skąd idzie zrobić fajne zdjęcie. Spod płota ani a2a ani kosiaka nad pasem raczej nie ustrzelisz.
3. PS i obróbka.
Punktem 4. miał być sprzęt. Ale to jak dla mnie nie jest problem. Zawsze idzie coś pożyczyć, wynająć. Trzeba tylko odpowiednio wcześniej zaplanować.
Punkt 2 to też nie jest problem. Mamy koordynatorów dzięki czemu wejścia do baz są organizowane w miarę cyklicznie lub gdy dzieje się coś fajnego. Są lata gdy jest ich bardzo dużo, są lata gdy jest chudo - ale tak to w życiu jest. A na a2a trza odłożyć gotówkę i poszukać znajomości.
Jedno czego nie uda się obejść - to jak masz brak pomysłu na zajebistą fotę w miejscu i czasie gdzie jesteś.
hesja:
--- Cytat: marsjanin w Wrzesień 29, 2016, 08:56:14 am ---A na to już nic nie poradzisz na taką sytuację. Jednak zapewne masz wiele takich strzałów z pokazów gdzie wiesz że miałbyś piękne zdjęcie ale sprzęt nie dał rady.
--- Koniec cytatu ---
znowu się nie do końca zgodzę... wiem ile czasu często zajmuje mi analiza tego co będzie latać i tego co chcę osiągnąć. Czasem idzie się w totalnie dziwne miejsce by to uchwycić, czasem załatwia się wejście dużo przed imprezą by stanąć tam, gdzie prawdopodobieństwo uchwycenia tego właśnie momentu będzie największe.
Tu właśnie jest potrzebne nastawienie i znajomość zachowania się lotnictwa... Czasem w takich chwilach ktoś o wiele gorszym sprzętem zrobi lepsze foty niż ekipa obwieszona najwyższą półką
itd. itp....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej