FOTO-TECHNIKA > Obróbka zdjęć, tutoriale

Help - problem z RAWami

<< < (3/5) > >>

Spad:
Może trochę niejasno to opisałem. Zdjęcia zrobione ok, ściągnięte z karty na komputer. Oglądałem RAW-y w Faststone ImageViewerze i ACR. Część z RAW-ów (wstępna selekcja) przekopiowałem w inne miejsce na dysku (tym samym, co wszystkie inne, tylko inny katalog). I niektóre z RAW-ów w momencie ponownego oglądania/otwierania robiły się tak, jak na załączonym obrazku. Ponieważ wszystkie RAW-y mam w głównym katalogu tego dysku, więc jestem w stanie podmienić te uszkodzone na "dobre". Ale przyczyna i charakter tego uszkodzenia wciąż  nie jest dla mnie jasny.

Łukasz Kulik:
No ja do końca nie wiem co było przyczyną ale wymiana karty pomogła i dotyczyło to sandiska.  Wg mnie aparat może uszkodzić kartę w momencie kiedy go wyłączysz w momencie zapisywania zdjęć. Lub gdy np blokada na gripie była w pozycji między on/off co mi się raz zdarzyło niefortunnie a gripa mam oryginalnego. Efekty mogą być różne bo rawy (nefy) trochę różnią się od canonowskich plików. Takie moje przemyślenia

krispol:
Robić w jpgach ? Doobra głupi żart , prawda Carlito ?  ;)

Carlito:

--- Cytat: krispol w Lipiec 04, 2016, 07:58:39 pm ---Robić w jpgach ? Doobra głupi żart , prawda Carlito ?  ;)

--- Koniec cytatu ---
Belgijsko-niderlandzkie zwierzenia rządzą :-D

Złoty:
A może Pan przypadkiem fotografuje Canonem?

;)

MZ karta do kosza.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej