Kupujesz serwer NAS - najtańsze z rozsądnym stosunkiem jakość cena są Zyxele; Synology to też dobra firma.
Jest to obudowa, ale funkcjonuje bardziej w sumie jak komputer, ma normalny procesor i pamięć i firmware, obsługujesz to po sieci. I slot na dysk. Najlepiej jak 2 lub więcej. To pracuje w sieci lub na USB.
I teraz:
Jeżeli ma 2 sloty na dyski, to często można skonfigurować te dyski jako 'macierz' w systemie RAID.
Systemy RAID oznaczane są cyferkami.
RAID (ang. Redundant Array of Independent Disks – nadmiarowa macierz niezależnych dysków) – sposób wykorzystania w systemie komputerowym dwóch lub większej liczby dysków twardych, w którym dyski te współpracują pomiędzy sobą. Osiąga się w ten sposób szereg różnorodnych możliwości nieosiągalnych przy użyciu zarówno pojedynczego dysku, jak i kilku dysków podłączonych jako oddzielne.
I teraz tak: RAID 0 - kilka dysków widzianych jest jako jeden. To mnie nie interesuje; RAID 1 - dwa dyski, są na nich takie same dane, ale w kompie widzisz go jako jeden dysk. Jeżeli jeden z dysków jebnie, to na drugim masz te same pliki, bo jest on de facto klonem pierwszego. Ale pliki - zgrywasz tylko raz
RAID 2-5 to inne układy stosowane czasem w archiwizacji danych - ale generalnie 0 i 1 są najpowszechniejsze.
Mam nadzieję nic nie pokręciłem.