@Kifcio,
dzięki za tak dokładne komentarze do każdego zdjęcia. Nie da się ukryć, że to jest bardzo cenna rzecz. Jeśli pozwolisz chętnie podążę temat i napiszę jak ja to widzę lub widziałem
1. co do trawy to faktycznie masz rację, natomiast czy jest za ciemno - u mnie wygląda ok, pewnie może to być kwestia profilu i kalibracji monitora.
2. hm, mnie taki kadr leży, wydaje mi się że taki układ powoduje że zdjęcie nie ciąży w żadną stronę
3. tutaj skosu będę bronić jak niepodległości
moim zdaniem jeśli stosujemy skosy to właśnie wyraźne, tak żeby nie było mowy o przypadkowym skoszeniu zdjęcia.
4. szczerze pisząc tego zdjęcia byłem najmniej pewny, właściwie zdecydowałem się na nie po to, żeby była jakaś Sucza - tak trochę z kronikarskiego obowiązku
5. kurcze w sumie nie wiem skąd bierze się ta obwódka, zdjęcie nie było ani mocno wyciągane ani wyostrzane. Co do przesunięcia kadru na dół - zgadzam się z Tobą.
6. to praktycznie wcale nie jest crop. Niestety było niedoświetlone i musiałem je ratować, to dało szum. Ale co do jasności a raczej ciemności to taki był mój pomysł na to, dla mnie ta "mroczność" buduje właśnie klimat tego zdjęcia.
7. powalczę jeszcze z obróbką tego, ale podobnie jak wyżej - mniej więcej tak sobie to zdjęcie wyobrażałem
8. 100% zgody, zawsze mam dylemat czy takie zdjęcia publikować. Zawsze jest mi ich szkoda
9. Racja, z tym jeszcze powalczę
10. WB celowo przesunięty, po prostu chciałem czegoś troszkę innego jeśli chodzi o kolory. To jest crop, powiedzmy średni. Z syfek faktycznie powalczę, w sumie nie wiem czemu go wcześniej nie zauważyłem
11 i 12. pełna zgoda
13. zwróć uwagę że tył samolotu jest ostry, przód faktycznie chyba poruszony lekko. Jak byś w takim razie widział tutaj kadrowanie żeby nie ciążyło?
14. tutaj już mamy ostro IMO, nie szczególnie lubię kadrowanie do kwadratu więc zostawiłem standardowe 2:3. Pytanie jak wyżej
15. no niestety było daleko więc i crop bardzo mocny. Bliże już się nie da bo wychodzi kasza. A że jak sam napisałeś moment fajny to IMO zdjęcie się jednak broni.
I jeszcze uwaga całościowa, a właściwie samokrytyka
widzę już, że muszę mocno popracować nad obróbka bo tutaj dość sporo mam do poprawy. Cholerka przydały by się jakieś warsztaty
jeszcze raz dzięki za cenne uwagi.