Dla zainteresowanych, bo ja w C siedzę.....
2. Zgodzę się z Deocem, że DX to nie to samo co FX i myślę, że z sensorem FX wypada to szkło lepiej. O ile lepiej, czytaj pkt 3. Sam to niejednokrotnie ćwiczyłem na C, bo mam Cropa.
Szkło jak za taka cenę na pewno warte zakupu no i wykosi Tamrona i Sigmę, ale moim zdaniem ze zdjeć jakie widziałem dupy nie urywa i nie odbiega jakością na plus od 80-400. Ponadto na materiale zdjecia były robione z monopoda a to troszke inna kwestia niz nasze focenie IMHO, szczegolnie jeśli chodzi o VR
No tak, ale jeśli optyka tego Nikorra byłaby słaba, to nawet ten monopod by nie pomógł temu reporterowi. A stabilizę ten N ma lepszą od C100-400 II, ciut, ale lepszą a C jest w tym względzie wychwalany .... i słusznie. Dodam, iż sam testowałem C100-400 II na moim cropie C7D i C5DsR oraz C1Dx. Jedno słowo .... przepaść w uzyskanym obrazku. Sądzę, że w tym przypadku może być podobnie. Secret kryje się w sensorze, tak myślę. I chociaż obrazek z cropa może być dobry, to raczej nie będzie tej jakości, co z FF. Zresztą nie bez kozery producenci podają listę szkieł, które najlepiej pracują z daną puszką.