ZDJĘCIA LOTNICZE > Pokazy lotnicze
CIAF 2010popqun 1
popek:
Czyli generalnie na takie słońce z czasami poniżej 1/100s nie schodzić do panoram?
hesja:
jak jest baaardzo jasno to szary filterek pomaga...
Eskimos:
--- Cytat: Amon w Wrzesień 07, 2010, 09:39:28 pm ---W tych panoramkach ustawiłeś sobie przysłonę na 25-29, żeby uzyskać czas ok 1/50s no i jakość padła. Na takich przysłonach niezbyt są szanse na dobrą jakość. Po 2 - nie łatwiej Ci panoramować na S zamiast na A?
--- Koniec cytatu ---
Wystarczyłoby żeby zmienił pomiar światła z centralnie ważonego na punktowy i przysłona spadła by o kilka oczek.
Tak jak Amon podpowiada, priorytet czasu zdecydowanie lepiej się nadaje do panoramowania niż priorytet przysłony, ustawisz sobie czas na odpowiedni dla Ciebie i resztą się nie martwisz, celowanie z przysłoną to taka loteria przy panoramowaniu, tło co chwilę się zmienia, czas 1/40 jaki miałeś może ci spaść na 1/10 i blade pośladki ze zdjęcia. Może i w poradniku doradzają żeby używać czasów typu "jestem hardkorem", ale na 1/60-80 też wychodzi niezłe panoramowanie a łatwiej utrzymać i więcej "żyletek" do domu przyniesiesz :)
To mówiłem ja, Eskimos pierwszej klasy ;D
hesja:
tak se patrze... człek z zimnych landów już 100 na liczniku
i nadal bez ambicji wiekszych no no
Eskimos:
--- Cytat: hesja w Wrzesień 08, 2010, 11:11:54 pm ---tak se patrze... człek z zimnych landów już 100 na liczniku
i nadal bez ambicji wiekszych no no
--- Koniec cytatu ---
Ambitnie to mogę sobie pstrykać na pikniku lotniczym u mnie na "wsi", zaliczyłem go już pięć razy to się mogę bawić w 1/10 bo ujęć nie szkoda, na wyjazdowych imprezach, zwłaszcza takich gdzie pierwszy raz jestem wole asekuracyjnie się bawić :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej