FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Nowości Nikkora
Słowik:
--- Cytat: Jack S. w Lipiec 20, 2016, 02:59:10 pm ---Pewnie masz rację. Pozostaje mieć nadzieję, że body będą nadal kompatybilne 'do tyłu'.
--- Koniec cytatu ---
Pewnie też nie wszystkie, tylko te w miarę świeże - soft będzie do określonych przez producenta bodziaków.
kichu:
Przysłona w nowych szkłach już raczej tylko będzie E moim zdaniem. Wynika to po częsci z tego, ze ten mechanizm jest precyzyjniejszy jesli chodzi
o o sterowanie pracą przyslony przy duzej ilosci fps.
I nie ma co dramtyzować z tą kombatybilnością, lista body ktore nie działaja nie jest jakas przesadnie dluga.
D1 series, D2 series, D40 series, D50, D60, D70 series, D80, D90, D100, D200 and D3000 are not compatible. Other D-SLR cameras are compatible.
Jack S.:
--- Cytat: kichu w Lipiec 20, 2016, 03:10:56 pm ---Przysłona w nowych szkłach już raczej tylko będzie E moim zdaniem. Wynika to po częsci z tego, ze ten mechanizm jest precyzyjniejszy jesli chodzi
o o sterowanie pracą przyslony przy duzej ilosci fps.
I nie ma co dramtyzować z tą kombatybilnością, lista body ktore nie działaja nie jest jakas przesadnie dluga.
D1 series, D2 series, D40 series, D50, D60, D70 series, D80, D90, D100, D200 and D3000 are not compatible. Other D-SLR cameras are compatible.
--- Koniec cytatu ---
Kichu, chodziło mi raczej o potencjalne usunięcie dźwigienki od przysłony w body całkowicie nowych :)
Jeżeli chodzi o szkła serii E, to sam robiłem w grudniu przesiadkę z D90 na D300s pod 200-500. Żałuję trochę, że nie kupiłem D7100 albo czegoś nowszego, no ale trudno. Trzeba odkładać na D500 cierpliwie.
kichu:
W tą stronę raczej IMHO nie grozi, za mało szkieł E jest póki co... plus rozwalona kompatybilność z dużą ilością starych szkieł Nikona...
Jack S.:
Trochę mnie Pan uspokoił.
No dobrze :)
Swoją drogą, nie wiem, czy w 70-200 2.8 VR II da się coś jeszcze poprawić, poza VR-em rzeczonym. Mam ten obiektyw od 2 tygodnii i jestem zakochany. Pierwszy raz odczułem też, że mocno ogranicza mnie 12 megapikseli w body, po zapięciu tego szkła - bo widać, że jest ostro, ale roździelczości brakuje. Ale to takie offtopicowe dywagacje...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej