No ja muszę potwierdzić to, co powiedział Mori. Mam szkło od pół roku, testowałem sporo na pasażerach i teraz na 4 imprezach. Jak narazie sprawuje się to dobrze (robię na 7100) i nie narzekam. Choć faktem jest, że "chwilę" czasu na doborze odpowiednich ustawień trzeba spędzić. W nikkorze tego problemu nie ma - kupujesz, zapinasz, focisz. Faktycznie stabilizacja jest tu bardzo na korzyść 200-500, ale powiem szczerze, że już przyzwyczaiłem się do tej sigmowej i efekty z panningu są całkiem ok. Nie jestem tylko pewien jeszcze, czy są to już parametry idealne.
No i zawsze to 100mm więcej na długim końcu i 50mm na krótkim.
łatwiej zmienić ogniskową
Jeśli porównać pierścienie to tak. Ale pompując ( a wydaje mi się to jedyny sensowny sposób, ten pierścień to jakieś nieporozumienie ) to jednak sigma wygrywa. Jeden szybki ruch pompką i już, a w nikkorze jednak trochę to trwa, zwłaszcza, że ponoć jeden obrót nadgarstkiem nie wystarcza

Wydaje mi się to dosyć ważnym kryterium - co jak co, ale szybko i nisko przelatujący palnik może nastręczyć nieco problemów, kiedy nie ma się możliwości szybkiej zmiany ogniskowej