FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Nowości Nikkora

<< < (27/50) > >>

Frogi:

--- Cytat: mori w Październik 05, 2015, 11:16:49 am ---Tylko nie wiem co to niby za problem z tym tubusem?

--- Koniec cytatu ---

Świadomość, że dam 7tys za zooma, z którego nie mogę w pełni korzystać :) O ile w poziomie się da, o tyle już pod dużym kątem jest problem, bo dosyć szybko opada w dół, więc trzeba blokować. Tak przynajmniej ma egzemplarz znajomego.

Way:

--- Cytat: Frogi w Październik 05, 2015, 12:26:15 pm ---Świadomość, że dam 7tys za zooma, z którego nie mogę w pełni korzystać :) O ile w poziomie się da, o tyle już pod dużym kątem jest problem, bo dosyć szybko opada w dół, więc trzeba blokować. Tak przynajmniej ma egzemplarz znajomego.

--- Koniec cytatu ---

Znaczy że robisz zdjęcia trzymając tylko za body?  :o No jak tak to się nie dziwię czemu zjeżdża. Jak focę latadła to trzymam za tubus a wtedy nie ma bata żeby obiektyw się chował.

Jack S.:

--- Cytat: Mariusch w Październik 05, 2015, 12:12:24 pm ---Ale on był zawsze w takiej cenie, przynajmniej w Pro Centrum, dodatkowo dają do niego USB Docka.

--- Koniec cytatu ---

Dałbym głowę, że widziałem go za 9000. :) Widocznie mi się 'przywidziało'. :)

Mori:

--- Cytat: Frogi w Październik 05, 2015, 12:26:15 pm ---
--- Cytat: mori w Październik 05, 2015, 11:16:49 am ---Tylko nie wiem co to niby za problem z tym tubusem?

--- Koniec cytatu ---

Świadomość, że dam 7tys za zooma, z którego nie mogę w pełni korzystać :) O ile w poziomie się da, o tyle już pod dużym kątem jest problem, bo dosyć szybko opada w dół, więc trzeba blokować. Tak przynajmniej ma egzemplarz znajomego.

--- Koniec cytatu ---

Fakt że fotografując w pionie bez blokady trzeba przytrzymać cofający się tubus ale spokojnie idzie robić zdjęcia. Jeśli takie chucherko jak ja daje sobie z tym rade to każdy da.
Ponadto blokadę miałem zapiętą prawie zawsze bo odblokowanie jej to jeden ruch ręką bez oderwania oka od wizjera. Widzi się przecież jak daleko od nas latają i od razu można zblokować sobie zawczasu właściwą ogniskową.
Ja przewidywałem po prostu punkt focenia, blokowałem ogniskową i czekałem patrząc czy muszę to ewentualnie zmienić. W 90 % przypadków nie musiałem ale nawet jeśli to przytrzymywałem tubus i tyle.
Wierz mi że to żaden problem. Przynajmnie jdla mnie.

Mariusch:

--- Cytat: Frogi w Październik 05, 2015, 12:26:15 pm ---

--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---

W poziomie jak będziesz trzymał za pierścień zooma to też średnio widzę operowanie tym obiektywem, bo wyważony nie jest najlepiej. Ja sobie blokuję go na konkretnej ogniskowej, focę jak stałką i nic nie opada. W  razie czego można go w miarę sprawnie przeogniskować, bo blokada puszcza przy stanowczym ruchu ręką. W 200-500 zoomowanie między krańcowymi ogniskowymi też jest z tego co kojarzę dość kłopotliwe, bo nie zrobisz tego jednym ruchem nadgarstka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej