Autor Wątek: Ostrava 2014 by Frogi  (Przeczytany 997 razy)

Frogi

• As
Ostrava 2014 by Frogi
« dnia: Październik 23, 2014, 07:51:29 pm »
Kilka moich strzałów, od razu mówię, że jestem zielony jeśli chodzi o obróbkę, wszystko robione było w Picasie  ;D (co prawda miałem trochę fotek w rawach ale miałem z nimi problemy techniczne, więc nawet gdybym chciał to nic nie mogłem podziałać)
Liczę na konstruktywną krytykę  ;)
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
Odp: Ostrava 2014 by Frogi
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2014, 12:05:20 am »
ale jak tu konstruktywnie krytykować kiedy już na wejściu napisales ze wszystko skopane i nic nie wyszlo
hmmm
ja na forum wrzucam fotki z których jestem zadowolony przez choćby szacun dla reszy :)
i dla siebie...

1. jakas psychodeliczna ale może i by uszla :)
2. kadr tak ciasny ze:
a. samolot ledwie się w nim zmiescil (za blisko brzegu!)
b. ale już na pewno nie zmiescil się w jakości... krop niepotrzebny taki duzy
3. fajne - może bym go przesunal na prawa strone by leciał w lewo?
4. uffff mało braklo a by nam się rozbil o krawedz foty :) Mocne punkty sa bliżej srodka :)
5. Kadrowo jest ok a byłoby lepiej gdybys i flarom dal miejsce do lotu - choć trochę więcej bo sa za blisko krawędzi
6. :)) no boi się tej krawędzi bardzo i mu się nie dziwie bo i w kacie siedzi :)a może zamiast PG dac go do LD? :) i bliżej srodka
[z szukaniem mocnych punktów jest jak z szukaniem punktu G - niby wiadomo gdzie jest ale jak widać czasem się nie uda :P ]
7. O widzisz jak od razu lepiej :)
8. Tym razem samolota na srodku siedzi - tez nie za dobrze - ale jako tako z tymi flarami się w miare komponuje :)

mam dziwne wrazenie ze program którego używasz ma funkcje: losowo rozrzuc glowny motyw kadru w przestrzeni foty :)
Czasem trafia :)
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

Frogi

• As
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2014, 10:45:51 am »
Nie uważam fotek za skopane, napisałem jedynie, że obróbkowo nie jest za dobrze z tego względu, że ja się w tym póki co nie orientuje. Ale generalnie fotki uważam za niezłe, w każdym razie starałem się wybrać najlepsze jakie miałem. Mi się podoba w każdym razie ;)
Wielkie dzięki za opinię. Co do 2 to faktycznie za mocno przyciąłem. ale zwłaszcza dzięki za wskazówki co do 4, 5 i 6 bo uważam je za moje 3 najlepsze fotki z tych pokazów. Wydawało się, że są w mocnym punkcie, a jednak! Trzeba będzie następnym razem dłużej popracować nad kadrowaniem ;)

pilotex

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2014, 05:29:56 pm »
I przeczytać Poradnik Hesji ;)

Generalnie fotki mają potencjał - gdybyś popracował nad nimi w PS, mogłoby wyjść naprawdę coś fajnego :)
Pozdrawiam,
Ewa

zibimasow

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2014, 07:13:49 pm »
Sławek dobrze wypunktował, zwróć uwagę na kadrowanie, nie zostawiaj za dużo pustego miejsca  na zdjęciach 1, 3, 4. :)
EPDE

Frogi

• As
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2015, 08:16:45 pm »
Wątek teoretycznie wyczerpałem, jednak z nudów znalazłem zdjęcie, które mimo sporego cropa zachowało nazwijmy to jakość. Ciekaw jestem Waszego zdania ;)
(Wychodzi na to, że AF jak dobrze trafi to można jako tako wykorzystać 24mln matrycę, jednak co ciekawe, fotek, gdzie teoretycznie ostrość powinna być ok, pomimo takich samych parametrów jak tu, czyli całkiem krótkiego czasu 1/1600s nie ma zbyt wiele. A robiłem 7100 +80-400vrII)

9.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2015, 08:38:41 pm wysłana przez Frogi »

Łukasz Kulik

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2015, 08:24:52 pm »
Jakbyś dopracował powyższe zdjęcie nr 5 to miałbyś TOP z tego setu wg mnie. Sprzęt często nas pozytywnie zaskakuje (i negatywnie też).

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 28, 2015, 09:01:11 pm »
Co do kadrowania to Szeryf wszystko napisał co można było napisać. Ogólnie zdjęcia, moim zdaniem, mają potencjał i jakby nad nimi posiedzieć i podłubać przy nich, to jeszcze sporo dobrego by z nich wydobył.
Na #4 z samolotu to już nic wielkiego nie wydobędziesz ale można pobawić się z gazami, bo uważam, że one tu zrobią Ci robotę.
Może w tą stronę? Tak na szybko taki pomysł na obróbkę. Oczywiście to taki przykład tylko z mojej strony.

Frogi

• As
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2015, 10:07:14 pm »
No właśnie z obróbką to muszę pokombinować bo póki co to w Picasie działam  :P Mam jakiegoś Photoshopa 6.0 CE, straszna staroć ale może się nada? Mam jeszcze Gimpa ale póki co go nie ogarnąłem, może z lenistwa... :)
Dzięki Brovarsky z a propozycję, jednak moim zdaniem trochę poleciałeś tym suwakiem za bardzo ;) Fotka poza tym w jpg jeśli dobrze pamiętam więc i jakość spadła znacznie.

pilotex

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2015, 10:23:32 pm »
Frogi - pamiętaj, zdjęcie ma zaciekawić, a nie być nudne jak flaki z olejem ;)
Pozdrawiam,
Ewa

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 28, 2015, 10:32:18 pm »
No właśnie z obróbką to muszę pokombinować bo póki co to w Picasie działam  :P Mam jakiegoś Photoshopa 6.0 CE, straszna staroć ale może się nada? Mam jeszcze Gimpa ale póki co go nie ogarnąłem, może z lenistwa... :)
Dzięki Brovarsky z a propozycję, jednak moim zdaniem trochę poleciałeś tym suwakiem za bardzo ;) Fotka poza tym w jpg jeśli dobrze pamiętam więc i jakość spadła znacznie.
Dlatego piszę, że to tylko mój pomysł na fotkę, przykład, robiona praktycznie "na kolanie" w parę sekund ;)

Frogi

• As
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 29, 2015, 12:21:04 pm »
Ale skupiliście się na poprzednich fotkach, a mi chodziło o zdjęcie ostatnie czyli nr.9 :)

Carlito

• As
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 29, 2015, 12:53:43 pm »
Co do 9 to dla mnie juz chyba za duzy krop. No i troche slaba konwersja b/w (szaro na szarym wyszlo). Pomijam juz to, ze nie do wszystkich letadel b/w pasuje.

Frogi

• As
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2015, 01:15:50 pm »
Co do 9 to dla mnie juz chyba za duzy krop. No i troche slaba konwersja b/w (szaro na szarym wyszlo). Pomijam juz to, ze nie do wszystkich letadel b/w pasuje.

Możliwe, że za duży - zwłaszcza, że większość tutaj jest przyzwyczajona do obrazka ze stałek :)  Słuszna uwaga z tym szarym tłem. Jednak w kolorze jakoś mi się nie widziało :)

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 29, 2015, 02:53:05 pm »
9 - moc :)
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski