FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Pytania po raz kolejny

<< < (2/3) > >>

Major:
Dziękuję Wam za wskazówki :).

alex:
Mając do wyboru wskazane przez Ciebie obiektywy:
- 400 2.8 na pierwszym miejscu, chociaż to cholernie ciężkie jest, ale jakość obrazka piękna :)
- 200-400 VRII na drugim, ale ze względu na dziwnie usytuowany pierścień zooma to dość ciężko się tym zmienia ogniskową. Dla mnie w czasie focenia to było niewykonalne, ale np. Amon który jest posiadaczem takiego szkiełka spoko sobie z tym radzi. Kwestia wprawy :) Wymieniłeś wersję VR - tej nigdy nie miałam w rękach, więc jeśli taką masz mieć do dyspozycji, to nie potrafię doradzić.

Mając do wyboru te dwa pierwsze, 80-400 VRII (nowa wersja szkła) nawet bym nie rozważała - chyba że bardzo zależy Ci na szerokim zakresie ogniskowych. Ale jakość na pewno nie będzie taka jak z dwóch pierwszych szkieł, i moim zdaniem szkło słabo sobie radzi na trybie S.

Major:
Tobie również dziękuję Alex.

Tak, wymieniłem wersję VR, bo tylko to jest dostępne w mojej upatrzonej wypożyczalni. Z VR II dostępny jest tylko AF-S 300mm f/2.8 G ED. Być może uda mi się znaleźć coś innego, ale dość często wymagane są spore depozyty (największy widziałem 6600 funa! Jakbym tyle miał, to kupiłbym sobie lepszy sprzęt, a nie kombinował...)

Szeroki zakres ogniskowych nie będzie aż tak bardzo potrzebny. Jak pisałem wcześniej, crowd line na RIAT jest dość daleko i przeważnie strzelałem szeroko na coś koło 150mm lub niewiele mniej. Oczywiście zdarzały się wyjątki, ale w większości przypadków zawsze było za krótko.

Po wstępnej kalkulacji kosztów wychodzi na to, że za cenę nowej Sigmy 150-500 mogę wypożyczyć słoiki do 400mm na trochę ponad trzy tygodnie, w cenę wliczając już ubezpieczenie i przesyłki.  Czyli przy odpowiednim planowaniu starczy mi na wszystkie imprezy, które chciałbym odwiedzić i jeszcze zostanie luz na wypad pod płot, lub do McDonald's w Stockport - znalazłem bardzo fajną miejscówkę na podejściu do Manchesteru i tam właśnie widziałem np A380 "kilka metrów" nad ziemią. Trochę lipa, że wtedy akurat nagrywałem ostatnią drogę motocyklisty, ale ja tam jeszcze wrócę :).

wilk:

--- Cytat: Major w Marzec 11, 2015, 09:16:04 pm ---Sigmy 150-500

--- Koniec cytatu ---

Nowa to 150-600 i są dwie wersje, ta lepsza ma dopisek "S".
Sigma 150-500 to stara wersja, tania i raczej nie polecana na tym forum :(.

Major:
No to ja mówiłem o tej starej jeszcze.

Mimo, że to szkło niesystemowe, tańsze o ponad połowę od nowego 80-400, to jednak przy cenie prawie 1k nie nazwałbym go tanim :).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej