Zestaw I:
Płyta: ok, jakakolwiek będzie dobra
Procek: super, bardzo wydajny polecam
Ram: możesz się zastanowaić nad HyperX Beast 2x8 o wyższym taktowaniu 2400, cena niewiele większa, wymaga tylko nieznacznego OC tej płyty głównej. Tylko od razu mówię, że różnicy w pracy raczej nie poczujesz.
Grafika: ja bym radeona nie brała. Kolega miał z nim kłopoty, proponuję coś typu: GTX 650/750 lub inną wg zasobności portfela. Poszukaj może jakiejś używki na gwarancji. Ja mam GTX 285 i do fotek jest bardzo dobry. Chyba że robisz rendery na gpu wtedy inwestuj w coś lepszego.
Dyski: SSD jakiegoś bardziej znanego producenta: typu Kingston, Samsung. HDD jakikolwiek, sprawdź tylko, czy ludzie nie narzekają na jego awaryjność.
Dvd, obudowa wg własnego zdania
Zasilacz: weź któryś z cetryfikatem 80 Plus, np. Corasira CX, pomiędzy 500 a 600W. Nie oszczędzaj na nim, bo bo od niego też zależą osiągi kompa. Poza tym lepiej kupić raz a porządny.
Zestaw ten jest jak najbardziej ok: pograsz sobie w najnowsze tytuły, poobrabiasz fotki i filmy. W sumie wszystko co chcesz
Zestaw II:
Musisz kupić inną płytę, na chipsecie X79, która jest min 2x droższa.
Procki różnią się nie tylko ceną(2x), ale również liczbą rdzeni i wątków. Sam musisz sobie odpowiedzieć czy wystarczą Ci 4 rdzenie i czy na pewno wykorzystasz 6
Sam musisz zdecydować co jest Ci bardziej potrzebne i do czego
ja osobiście brałabym I, a za pozostałą kasę mógłbyś kupić sobie np. lepszy monitor